Categorieën
MacOS

Het huidige weeknummer in Alfred

Om de een of andere reden vind ik het fijn om met weeknummers te werken. Of het nou is voor het plannen van een week of het document waarin ik samen met mijn accountabilitypartner werk, er komt een weeknummer in te staan om de boel te verduidelijken.

Maar ik hou niet actief bij welk weeknummer het is. Ik heb het wel vaak aanstaan in mijn agenda-app, zodat ik het zie als ik iets aan het plannen ben. Maar er zijn momenten dat ik het weeknummer wil opschrijven of even snel wil checken en niet mijn agenda in wil duiken. Op die momenten gebruik ik mijn zelfgemaakte weeknummer workflow in Alfred.

Snel het weeknummer tevoorschijn toveren met Alfred

Het enige wat ik in Alfred hoef te doen is beginnen met het typen van het woord week en tada, het nummer van de week verschijnt in beeld.

Dat is alles.

Wil je dit ook? Download hier de workflow.

Categorieën
MacOS

Gebruik Choosy om makkelijk met meerdere browsers te werken

Choosy is een Mac applicatie die je als default browser kunt (nee móet, anders heb je er echt niks aan) instellen. Links die je buiten een browser opent worden dan door choosy afgevangen (alsof Choosy dus een browser is). Op dat moment kun je kiezen met welke browser je de link opent.

Ik gebruik het voornamelijk op m’n laptop waar ik Chrome uitsluitend voor diensten gebruik die gerelateerd zijn aan m’n lopende project. Al het andere doe ik in Safari en af en toe vind ik het fijn om iets met Firefox te openen om zo te voelen hoe die browser zich ontwikkeld. Afijn, eerst even een keuze maken (kan met toetsenbord of muis) met welke browser de link te openen scheelt een handvol ergernissen op een dag.

Je kunt ook regels opstellen voor het openen van links. Youtube links kunnen dus bijvoorbeeld direct naar Chrome, GMail naar Safari en Jira links wederom naar Chome. Zo hoef je niet élke keer te kiezen en ook dat scheelt weer een handvol ergernissen. Kortom: Choosy maakt je leven een stuk mooier.

Categorieën
iPad iPhone MacOS

Omni Roadmap 2018

De openheid van de Omni Group (makers van bv. OmniFocus en OmniOutliner) vind ik heel erg fijn. Zo plaatsen ze elk jaar een vooruitzicht op wat ze gaan uitbrengen: Omni Roadmap 2018. Veel liefde voor OmniFocus dit jaar, ik kijk er naar uit!

Categorieën
iPad iPhone MacOS

Terug naar het vorige actieve kanaal in Slack

Heb je dat probleem ook weleens dat als je naar een kanaal gaat in Slack en je zag in je ooghoek dat er toch ongelezen berichten waren in het kanaal waar je zat maar je weet daarna niet meer welk kanaal dat was en daarmee vind je dus die ongelezen berichten nooit meer terug omdat ze nu op ‘gelezen’ staan. Dit gebeurt me vrij vaak in een Slack met zo’n 100 kanalen…

De simpele oplossing hiervoor is terug gaan in je history! Want de Slack app is uiteindelijk gewoon een browser met de slack website erin. Zie History > Back in je menubar van de desktop app. Er is ook een shortcut voor: ⌘-[. In de iOS app kun je terug in de geschiedenis door met twee vingers van links naar rechts te swipen.

Categorieën
iPad iPhone MacOS

Editie 2017 van de favoriete apps van Brett Terpstra

Brett Terpstra is een appgrootverbruiker en zet elk jaar zijn meest gebruikte apps op een rijtje. Erg fijn om elk jaar even doorheen te bladeren:

Categorieën
MacOS

Scenery – altijd mooie foto’s van je app of website

Voorbeeld van een Scenery afbeelding

Scenery is een app waarmee je screenshots omtovert tot hele mooie showcase-afbeeldingen. Zie als voorbeeld de afbeelding bij deze post. De catch zit ‘m erin dat je voor professionele foto’s natuurlijk moet betalen. De app biedt verschillende extra templates die je in bundeltjes kunt kopen. Je koopt hiermee alle rechten voor gebruik af dus van dat gezeur ben je af.

Als je veel met screenshots werkt of je wilt dat je website of app er goed uitziet in marketingmateriaal dan is het een erg waardevolle app.

Categorieën
iPad iPhone MacOS

Duet – Tover je iPad om in een tweede scherm

duet

Duet zorgt ervoor dat je iPad (of iPhone als je dat wilt) verandert in een extra scherm voor je computer. Erg handig dus voor als je onderweg bent met alleen je laptop en een iPad en je wat meer screen real estate wilt. Volgens eigen zeggen zijn ze “gecertificeerd door Apple om een virtueel extra scherm aan te maken” dus verwacht niet een aan elkaar gehackte utility van een groepje hobbyisten. Sowieso zijn de ontwikkelaars ex-Apple engineers dus ze weten van wanten.

De utility voor de mac is gratis maar zonder de € 15,99 kostende app voor iOS heb je er niks aan. Toch doet de app wat het moet doen en erg goed. Weinig tot geen lag, keuze uit diverse resoluties en snelheden (om bv. batterij te sparen als je MacBook niet aan de voeding ligt) en ondersteuning voor het bedienen van je iOS scherm met touch.

Een aanrader als je graag met twee (of meer) schermen werkt en een iPad de enige toevluchtsoord is.

Pro-tip: je kan de Mac utility ook met homebrew caskroom installeren:
brew cask install duet

Categorieën
iPhone MacOS

Radium – Radio op je Mac en iPhone

radium-screens

Met Radium heb je een van de beste radio apps te pakken voor Mac en iPhone. Het synct ook nog eens dus als je je favoriete stations op je Mac hebt uitgezocht zijn ze ook gelijk beschikbaar op je iPhone.

Het design van de app is modern en rechttoe rechtaan; je zoekt naar een station en speelt die af. Makkelijker dan dat kan bijna niet. De iPhone app is helemaal gratis, op een in-app purchase voor de sleep-timer na.

Categorieën
MacOS

Quiver

quiver-screenshot

Quiver is een notitie-app voor developers. Een notitie kan naast tekst namelijk ook uit code of markdown bestaan. Zo kun je stukken code die je wilt bewaren goed inzichtelijk maken dankzij de kleurcodering per taal, of het nou PHP, JavaScript of Ruby is. Je kan notities taggen en in mappen stoppen om ze voor jezelf handig te ordenen.

Door de iCloud sync kun je de notities delen van je laptop met je computer of na een complete herinstallatie van je systeem in een handomdraai weer tevoorschijn toveren.

Categorieën
MacOS

Brett Terpstra over ForkLift

Brett Terpstra (all-round hacker) schrijft over ForkLift (een Finder-vervanger/(S)FTP client) en geeft daarbij 5 gratis exemplaren van ForkLift weg.